Włoska Croque Madame


 


Co za profanacja croque madame. Co za obraza włoskich składników. Kolejny powód bym smażyła się w piekle, jak ktoś się chce posmażyć ze mną to zapraszam na Croque Madame po włosku.


🥪Dwie pajdy ulubionego chleba smaruję beszamelem z parmezanem. Jedną od wewnętrznej drugą z zewnętrznej strony. Na jedną kromkę kładę drobno pokrojoną czerwoną cebulkę, bazylię i pomidor. Dokładam plastry prosciutto crudo. Obie kromki wkładam do piekarnika w 200 stopni po ok. 15 min wyjmuję i przykrywam kromkę ze składnikami kromką z zapieczonym beszamelem.
🍶Beszamel serowy- łyżeczkę masła rozpuszczam w garnuszku, posypuję łyżeczką mąki robi mi się zasmażka do której dolewam stopniowo mleko. Kieliszek -25 ml mleka i mieszam, znowu kieliszek i znowu mieszam i jeszcze ostatni rozchodniaczek i znowu mieszam. Ścieram sporo gałki muszkatałowej i parmezanu. Mieszam i gotowe.