Naleśniki buraczane z farszem serowym i sadzonym




❤️Czerwone naleśniki z białym serem, pecorino, szpinakiem i jajkiem sadzonym.


🥞Naleśniki robię jak zawsze: 2 jajka wbijam do miski, zasypuję mąką (ok. szklanki), wlewam szklankę mleka. Mieszam wszystko dokładnie i uzupełniam składniki wodą gazowaną. Uzupełniam tyle żeby masa miała konsystencje bardziej płynną niż gęstą (coś w stylu śmietanki)
Tym razem zamiast wody użyłam soku z buraka (kupiłam gotowy na napojach). Na patelni rozgrzewam małą ilość tłuszczu i smażę naleśniki krótko z każdej strony.

🥄Farsz to trójkąt białego sera wymieszany ze szpinakiem przesmażonym na czosnku. Sporo pieprzu i sera pecorino.

🍳Jajko smażę na maśle, na średnim ogniu pod przykrywka.

❄️Na świąteczny stół:
Do buraczanych naleśników można dać farsz ruski;
ziemniaki z białym serem, smażoną cebulą i pieprzem. Zwinięte w rulon i pokrojone na plastry, czerwone roladki ładnie wkomponują się w świąteczny stół.