Hash Brown Batat
🍠Hash Batat. Tak nazywam to danie w swojej wyimaginowanej restauracji. I choć do tego biznesu już się tak nie palę to lubię o nim marzyć.
🍠Placki z pieczonego batata ze szpinakiem z boczkiem i jajkiem w koszulce.
Nie jestem pewna czy placki na śniadanie to dobry pomysł ale jednak Hash Brown się znikąd nie wzięło a ja w lodówce znalazłam tylko wymienione niżej składniki. Ja i moje sąsiadki byłyśmy więc zmuszone się zabawić z rana.
🥞Na 4 placuszki wystarczy jeden duży batat, jajko i łyżka mąki, łyżka oliwy, przyprawy.
🍠Batata pokroiłam w talarki a talarki przekroiłam na pół, posmarowałam oliwą i posypałam płatkami chilli z solą. Piekłam w 190 stopniach przez 15-20 min. Ostudziłam go szybko na balkonie i pokroiłam w kosteczkę. Batata zmieszałam z jajkiem, łyżką mąki odrobiną soli i gałki muszkatałowej. Na koniec dodałam jeszcze ok. łyżkę oliwy. Uformowałam placki na blaszce z papierem i znowu piekłam w piekarniku przez ok 15 min.
🥓Podsmażyłam cebulę i boczek, dodałam szpinak. Smażyłam chwile dodałam sól, pieprz i gałkę.
🥚Jajko wbiłam do małej miseczki. Na ok 1,5 litra wrzątku wlałam łyżkę octu. Zmniejszyłam gaz na średni, zrobiłam wir i przelałam ostrożnie jajko i gotowałam 3 minuty.
Ułożyłam wszystko na talerzu i posypałam płatkami chilli i zaniosłam sąsiadkom. #ranozjedzzemnasniadanie
🌿Jesteś Wege? To może placki z wędzonym łososiem, śmietaną i jajkiem?