Cacio e pepe




 ☀️Niespodziewanie dziś wróciło słońce a wraz z nim mój dobry humor.


Oto mój najbardziej dziewczęcy post a w nim przepis na przeprosty i przepyszny makaron

🧀CACIO E PEPE (dla dwóch osób)

〰️ ser pecorino romano (100g)
〰️ makaron- najlepiej świeży z jajkiem (250g)
〰️pieprz czarny ziarnisty - łyżka

Jak zrobić ten pyszny, kremowy i aromatyczny makaron dowiedziałam się na lekcji włoskiego. Amore mojej nauczycielki i koleżanki zdradził mi kilka tajników i dostałam pozwolenie, żeby podać je dalej 🙏🏻🙏🏻

Ziarna pieprzu tłuczemy pięścią/młotkiem/tłuczkiem - co kto ma.
Prażymy je na suchej, rozgrzanej patelni. Pasta fresca - świeży makaron kładziemy na osolony wrzątek. Starte pecorino przekładamy do miski i dodajemy kilka łyżek wody. Masa ma być gęsta. Makaron gotuje krótko jakieś 2-3 minuty i przekładam na patelnie z pieprzem, dolewam trochę oliwy i potrząsam patelnią obtaczając pastę w rozgniecionym pieprzu.
Wyłączam gaz i dodaję masę serową na patelnie z makaronem. Wszystko mieszam i zachwycam się jak pięknie gęstnieje i oblepia mój makaron.
Przekładam na talerz posypuje jeszcze odrobiną pecorino❤️