Pita z pieczoną piwną karkówką i warzywami




Jak piątek to imprezka, jak imprezka to i kebab. Ten kebab jest trochę bardziej kulturalny od tego z budki. Wyrazista i krucha karkówka - długo pieczona w piwie, soczyste warzywa i pszenny placek. Na piątkową domówkę.


Mięso
  • kilka plastrów karkówki
  • papryki, różne kolory 
  • cebula
  • pół szklanki piwa 
  • musztarda dijon 
  • sok z cytryny 
  • przyprawy - u mnie mieszanka KAMIS chimichuri w której min. kolendra, czosnek, pietruszka

Pita:
  • Mąka pszenna  - 3 szklanki
  • Drożdże instant - 1,5 łyżeczki
  • Ciepła woda - 3/4 szklanki
  • Szczypta soli i cukru
  • Oliwa - 1 łyżka

Sos tzatziki:
  • duży jogurt grecki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 średni ogórek
  • szczypta soli, pieprzu, cukru

Paprykę i cebulę kroję w paski, układam na niej plastry karkówki obsypane przyprawami i smaruję je musztardą i odstawiam do lodówki na min. 1,5 godziny.

Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, mieszam, dolewam oliwy i stopniowo dolewam wody. Ugniatam ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Formuję kulę i odkładam na 60 min pod ścierką w ciemne miejsce.

Po leżakowaniu w lodówce, mięso kroję w paski, wszystko dokładnie mieszam i polewam piwem. Wstawiam do piekarnika na 40 min w 180 stopniach.

Zabieram się za sos:
Świeży ogórek obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Łącze go z dużym jogurtem greckim, czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wkładam do lodówki.

W połowie czasu pieczenia mięsa, ciasto dzielę na 6 części, każdą część rozwałkowuję i kładę na bardzo rozgrzaną patelnie. Na placku pojawiają się pęcherze i po chwili przewracam na drugą stronę.

Na picie rozsmarowuję sos tzatziki, układam mięso i warzywa, zawijam pitę i kładę jeszcze na chwilę na patelnie, zamknięciem do dołu. Można dodać oliwki, fetę i kilka kropel tabasko. Co kto lubi.