Pita z pieczoną piwną karkówką i warzywami
Mięso
- kilka plastrów karkówki
- papryki, różne kolory
- cebula
- pół szklanki piwa
- musztarda dijon
- sok z cytryny
- przyprawy - u mnie mieszanka KAMIS chimichuri w której min. kolendra, czosnek, pietruszka
Pita:
- Mąka pszenna - 3 szklanki
- Drożdże instant - 1,5 łyżeczki
- Ciepła woda - 3/4 szklanki
- Szczypta soli i cukru
- Oliwa - 1 łyżka
Sos tzatziki:
- duży jogurt grecki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 średni ogórek
- szczypta soli, pieprzu, cukru
Paprykę i cebulę kroję w paski, układam na niej plastry karkówki obsypane przyprawami i smaruję je musztardą i odstawiam do lodówki na min. 1,5 godziny.
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, mieszam, dolewam oliwy i stopniowo dolewam wody. Ugniatam ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Formuję kulę i odkładam na 60 min pod ścierką w ciemne miejsce.
Po leżakowaniu w lodówce, mięso kroję w paski, wszystko dokładnie mieszam i polewam piwem. Wstawiam do piekarnika na 40 min w 180 stopniach.
Zabieram się za sos:
Świeży ogórek obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Łącze go z dużym jogurtem greckim, czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Wkładam do lodówki.
W połowie czasu pieczenia mięsa, ciasto dzielę na 6 części, każdą część rozwałkowuję i kładę na bardzo rozgrzaną patelnie. Na placku pojawiają się pęcherze i po chwili przewracam na drugą stronę.
Na picie rozsmarowuję sos tzatziki, układam mięso i warzywa, zawijam pitę i kładę jeszcze na chwilę na patelnie, zamknięciem do dołu. Można dodać oliwki, fetę i kilka kropel tabasko. Co kto lubi.