Pappardelle z szynką parmeńską i pistacjami
Makaron jest moim prawdziwym wybrankiem na całe życie. Od lat nie ma takiego tygodnia, w którym byśmy się nie spotkali. Te ostanie spotkanie było jednak najlepsze od dawna.
Pappardelle z szynką parmeńską i pistacjami. Przyda się też czosnek, bayzlia i śmietanka 30%. A no i oczywiście parmezan !!
Składniki:
- Pappardelle lub Tagliatelle
- Szynka parmeńska - kilka plastrów
- Śmietanka 30 %
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz
- Oliwa
- Czosnek 1 lub 2 ząbki
- Parmezan
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek. Mój makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu trzeba gotować 5-6 min. Gotuję więc go 4 minuty bo będzie gotował się jeszcze chwilę na patelni.
Na patelnie wlewam oliwę i dodaję przeciśnięty czosnek
Zmniejszam gaz na średni i dodaję ugotowany makaron - niezbyt staranie odcedzony bo woda z gotowania oblepi makaron.
Dodaję całą śmietankę 30 % i na średnim ogniu gotuję całość około 2 minut aż śmietanka zgęstnieje.
Posypuję całość pieprzem i świeżą bazylią pokrojoną w paseczki, mieszam i zdejmuje z gazu. Wykładam makaron na talerz, kładę porwaną szynkę, i posiekane pistacje. Sypię parmezanem i jeszcze troszeczkę bazylii.