Spaghetti z pomidorami suszonymi i koktajlowymi
Spaghetti z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, ze świeżą bazylią, orzechem włoskim i parmezanem.
Sierpniowe pomidory to moje ulubione pomidory. Spaghetti z pomidorami tymi suszonymi i tymi koktajlowymi. Duuuużo świeżej bazylii i trochę słonego parmezanu i chrupiących orzechów włoskich. Mała cebulka i czosnek do podkręcenia smaku. Wszystko smażone na oleju z suszonych pomidorów - ja wybieram te z olejem rzepakowym, wszystko podlane wodą z makaronu.
Zero śmietany, zero mięsa czy broń Boże sosów w saszetce czy słoiku - Czyste dobro !
Prosty, szybki i bardzo smaczny przepis:
Składniki na 2 os:
- 2 garści pomidorów koktajlowych
- Garść pomidorów suszonych w oleju
- 2 garści listków bazylli
- Mała szalotka/ pół cebuli
- 2/3 ząbki czosnku
- Garść włoskich orzechów i parmezanu
- Olej z suszonych pomidorów
- Makaron spaghetti - trochę mniej jak pół opakowania
Osoloną wodę na makaron wstawiam, kroję drobno cebulkę, obieram 2 ząbki czosnku. Pomidorki koktajlowe kroje na pół, suszone w paski. Zrywam listki bazylii, układam jeden na drugim, zwijam i kroję w paski.
Wkładam makaron do wrzątku.
Na patelnie wlewam olej z suszonych pomidorów - więcej niż zwykle - będzie bazą na sos.
Po chwili dodaję cebulę i czosnek. Mieszam i dodaję pomidorki koktajlowe. Smażę ok 3 minut i dodaję pomidory suszone.
Po chwili na patelnie dodaję bazylię, mieszam i wykładam makaron - mocno al dente razem z wodą, w której się gotował - ok. 100 ml. Dodaję trochę parmezanu, wszystko mieszam dokładnie i wykładam na talerze.
Posypuję małymi listkami bazylii, parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi.