Spaghetti z pomidorami suszonymi i koktajlowymi



Spaghetti z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, ze świeżą bazylią, orzechem włoskim i parmezanem.


Sierpniowe pomidory to moje ulubione pomidory. Spaghetti z pomidorami tymi suszonymi i tymi koktajlowymi. Duuuużo świeżej bazylii i trochę słonego parmezanu i chrupiących orzechów włoskich. Mała cebulka i czosnek do podkręcenia smaku. Wszystko smażone na oleju z suszonych pomidorów - ja wybieram te z olejem rzepakowym, wszystko podlane wodą z makaronu. 
Zero śmietany, zero mięsa czy broń Boże sosów w saszetce czy słoiku - Czyste dobro !
Prosty, szybki i bardzo smaczny przepis:

Składniki na 2 os:

  • 2 garści pomidorów koktajlowych 
  • Garść pomidorów suszonych w oleju
  • 2 garści listków bazylli
  • Mała szalotka/ pół cebuli
  • 2/3 ząbki czosnku
  • Garść włoskich orzechów i parmezanu
  • Olej z suszonych pomidorów
  • Makaron spaghetti - trochę mniej jak pół opakowania


Osoloną wodę na makaron wstawiam, kroję drobno cebulkę, obieram 2 ząbki czosnku. Pomidorki koktajlowe kroje na pół, suszone w paski. Zrywam listki bazylii, układam jeden na drugim, zwijam i kroję w paski. 
Wkładam makaron do wrzątku.
Na patelnie wlewam olej z suszonych pomidorów - więcej niż zwykle - będzie bazą na sos.
Po chwili dodaję cebulę i czosnek. Mieszam i dodaję pomidorki koktajlowe. Smażę ok 3 minut i dodaję pomidory suszone. 
Po chwili na patelnie dodaję bazylię, mieszam i wykładam makaron - mocno al dente razem z wodą, w której się gotował - ok. 100 ml. Dodaję trochę parmezanu, wszystko mieszam dokładnie i wykładam na talerze. 
Posypuję małymi listkami bazylii, parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi.