Placki z ziemniaków i kalafiora, z jajkiem sadzonym i pieczarkami z parmezanem.
Placki z ziemniaków i kalafiora, z jajkiem sadzonym i maślanymi pieczarkami z parmezanem.
Składniki na placki 2 porcje:
- 5 ugotowanych ziemniaków
- Pół główki kalafiora
- Jajko
- Łyżka mąki
- Sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- opcjonalnie parmezan
- Pieczarki, masło, parmezan i jajko na sadzone
Ziemniaki mam ugotowane z poprzedniego obiadu. Kalafior gotuje przez 10 min we wrzątku z łyżeczką cukru, soli i masła. Studzę. Ziemniaki i kalafior kroję w drobną kostkę dodaję sól, pieprz, gałkę, jajko, mąkę i parmezan. Wszystko mieszam.
Kapelusze pieczarek smaruję masłem, sypię parmezanem i nabijam na wykałaczki. Wkładam je do piekarnika na 180 stopni.
Układam placki łyżką na rozgrzanej patelni z olejem/oliwą i masłem. W międzyczasie smażę jajko sadzone - na rozgrzaną patelnie z masłem wbijam jajko, ustawiam średni gaz po chwili przykrywam pokrywką i pilnuję, żeby żółtko się nie ścięło. Wszystko układam na talerzu.