Placki z ziemniaków i kalafiora, z jajkiem sadzonym i pieczarkami z parmezanem.



Placki z ziemniaków i kalafiora, z jajkiem sadzonym i maślanymi pieczarkami z parmezanem.

Składniki na placki 2 porcje:
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • Pół główki kalafiora
  • Jajko
  • Łyżka mąki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • opcjonalnie parmezan 

  • Pieczarki, masło, parmezan i jajko na sadzone

Ziemniaki mam ugotowane z poprzedniego obiadu. Kalafior gotuje przez 10 min we wrzątku z łyżeczką cukru, soli i masła. Studzę. Ziemniaki i kalafior kroję w drobną kostkę dodaję sól, pieprz, gałkę, jajko, mąkę i parmezan. Wszystko mieszam. 
Kapelusze pieczarek smaruję masłem, sypię parmezanem i nabijam na wykałaczki. Wkładam je do piekarnika na 180 stopni. 
Układam placki łyżką na rozgrzanej patelni z olejem/oliwą i masłem. W międzyczasie smażę jajko sadzone - na rozgrzaną patelnie z masłem wbijam jajko, ustawiam średni gaz po chwili przykrywam pokrywką i pilnuję, żeby żółtko się nie ścięło. Wszystko układam na talerzu.