Pieczona chałka z parmezanem, szpinakiem i jajkiem w koszulce.
Pieczona chałka z parmezanem, szpinakiem i jajkiem w koszulce do tego maślane pieczarki z parmezanem.
Składniki:
- Plaster chałki
- 4 bryłki szpinaku
- Garść parmezanu
- jajko do obtoczenia
- jajko
- masło
- pieczarki
Jajko roztrzepuje z solą i pieprzem. Obtaczam chałkę, sypię parmezanem. Pieczarki smaruję roztopionym masłem i posypuje parmezanem. Wkładam całość do piekarnika w 180 stopniach.
Na patelni rozgrzewam masło, wyciskam 2 ząbki czosnku, dodaję szpinak - smażę.
W garnku zagotowuję wodę - ok 2 litry, dolewam 2 łyżki octu. Jajko wbijam do małej miseczki. Robię wir w wodzie z octem, delikatnie wlewam jajko i delikatnie mieszam. Gotuję na średnim ogniu ok 3 min. Wyjmuję chałkę i pieczarki. Na chałkę wykładam szpinak. Wyjmuję jajko i kładę na chałkę, solę i podaję z pieczarkami.