Pieczona chałka z parmezanem, szpinakiem i jajkiem w koszulce.

Pieczona chałka z parmezanem, szpinakiem i jajkiem w koszulce do tego maślane pieczarki z parmezanem.

Składniki:
  • Plaster chałki
  • 4 bryłki szpinaku
  • Garść parmezanu
  • jajko do obtoczenia
  • jajko 
  • masło
  • pieczarki

Jajko roztrzepuje z solą i pieprzem. Obtaczam chałkę, sypię parmezanem. Pieczarki smaruję roztopionym masłem i posypuje parmezanem. Wkładam całość do piekarnika w 180 stopniach.
Na patelni rozgrzewam masło, wyciskam 2 ząbki czosnku, dodaję szpinak - smażę. 
W garnku zagotowuję wodę - ok 2 litry, dolewam 2 łyżki octu. Jajko wbijam do małej miseczki. Robię wir w wodzie z octem, delikatnie wlewam jajko i delikatnie mieszam. Gotuję na średnim ogniu ok 3 min. Wyjmuję chałkę i pieczarki. Na chałkę wykładam szpinak. Wyjmuję jajko i kładę na chałkę, solę i podaję z pieczarkami.