Penne z kurczakiem w śmietanowym sosie z kurkami
Klasycznie i pysznie - Penne z kurczakiem w śmietanowym sosie z kurkami
Składniki na 2 porcje:
- pierś kurczaka
- 180-200 g penne
- kurki - pół opakowania ( 100g)
- śmietana - pól opakowania 30% lub 18%
- Garść natki pietruszki
- Pół cebuli - pokrojonej w kostkę
- ząbek czosnku
- garść parmezanu/sera długo dojrzewającego
- sól, pieprz
Rzadko jestem dobrze zorganizowana, wychodzi mi to jedynie w kuchni i to też nie zawsze..
Przy tym przepisie i dobrej organizacji całość zajmuję tyle co zagotowanie wody i ugotowanie makaronu.
Wodę na makaron solę i wstawiam na gaz. Jeśli się nie wyrobię ze wszystkim to woda sobie czeka.
Kurki zawszę myję pod bieżącą wodą, następnie wkładam do miski i zalewam wrzątkiem i dosypuje dwie łyżeczki soli. Dzięki temu cały brud z kurek spadnie na dno miski a kurki stracą goryczkę - jest to patent od babci. Następnie wyławiam kurki i przekładam na sitko lub durszlak.
Pierś kurczaka kroję w kostkę, solę i pieprzę.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Lekko cukrze.
Wrzucam makaron na wrzątek.
Na patelnie dodaję kurczaka, mieszam wszystko,ustawiam średni ogień.Po około 2 minutach dodaję kurki. Smażę kolejne 2 minuty i przykrywam pokrywką, duszę wszystko ok 4 kolejnych minut. Jeśli kurki puszczą wystarczająco dużo wody od razu można dodać śmietanę, jeśli nie podlewamy kurki wodą z gotowanego makaronu powiedzmy 2-3 łyżki i dopiero po chwili dodajemy śmietanę.
Zwiększamy gaz- zagotowujemy śmietanę, znowu zmniejszamy, posypujemy natką, pieprzem i przekładamy ugotowany makaron na patelnie - lub na talerz i polewamy sosem. Sypiemy parmezanem.
* Kilka kurek ratuję przed dodaniem śmietany i układam na gotowym już daniu.