Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym z parmzeanem
Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym z parmzeanem
Kalafior jest moim lipcowym królem, jagody królowymi.
Czasem nachodzą mnie straszne myśli i boje się, że znikną z półek niczym szparagi.
Nigdy nie jadłam kalafiora z makaronem, to był nasz królewski debiut. To połączenie po prostu do mnie nie przemawiało. Teraz żałuję, że nie dałam im szansy wcześniej...
Cały szkopuł tkwi w jędrności zarówno kalafiora jak i makaronu. Do tego kremowy sos z parmezanem i otwierają się drzwi do królestwa.
Jeśli ktoś się nie boi może dodać wędzony boczek. Ja się nie boję ale mi zabrakło.
Składniki:
- Pół główki kalafiora
- 2 jajka
- makaron świderki - ok. pół opakowania
- pół śmietany 18
- garść startego parmezanu
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Nastawiam dwa garnuszki z wodą i solą. Kalafior dziele na różyczki i gotuję we wrzątku z łyżeczką cukru i masła przez 8 min. Równolegle gotuję makaron. Roztrzepane jajka, śmietanę, parmezan, sól, pieprz i gałkę łączę w miseczce.
Podgotowany kalafior przekładam na patelnie z rozgrzanym masłem i przeciśniętym czosnkiem, chwilę podsmażam i dodaję makaron. Mieszam i polewam jajkami ze śmietaną i resztą. Trzymam na gazie przez około minutę, wykładam na talerze i posypuje natką.