Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym z parmzeanem


Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym z parmzeanem


Kalafior jest moim lipcowym królem, jagody królowymi. 
Czasem nachodzą mnie straszne myśli i boje się, że znikną z półek niczym szparagi.
Nigdy nie jadłam kalafiora z makaronem, to był nasz królewski debiut. To połączenie po prostu do mnie nie przemawiało. Teraz żałuję, że nie dałam im szansy wcześniej...
Cały szkopuł tkwi w jędrności zarówno kalafiora jak i makaronu. Do tego kremowy sos z parmezanem i otwierają się drzwi do królestwa. 
Jeśli ktoś się nie boi może dodać wędzony boczek. Ja się nie boję ale mi zabrakło. 

Składniki:
  • Pół główki kalafiora 
  • 2 jajka
  • makaron świderki - ok. pół opakowania
  • pół śmietany 18
  • garść startego parmezanu
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa


Nastawiam dwa garnuszki z wodą i solą. Kalafior dziele na różyczki i gotuję we wrzątku z łyżeczką cukru i masła przez 8 min. Równolegle gotuję makaron. Roztrzepane jajka, śmietanę, parmezan, sól, pieprz i gałkę łączę w miseczce. 
Podgotowany kalafior przekładam na patelnie z rozgrzanym masłem i przeciśniętym czosnkiem, chwilę podsmażam i dodaję makaron. Mieszam i polewam jajkami ze śmietaną i resztą. Trzymam na gazie przez około minutę, wykładam na talerze i posypuje natką.