Klasyczne Spaghetti Carbonara


Klasyczna Carbonara

Prawdziwa włoska carbonara - bez śmietany czy cebuli, za to z dużą ilością parmezanu, kremowa, słona, pyszna. Te oblepione żółtkiem nitki z chrupiącym boczkiem nigdy się nie znudzą.

Składniki na 2 porcje:

  •  2 porcje makaronu spaghetti - ok. 200g
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • 4 zółtka
  • duża garść parmezanu dobrej jakości 
  • sól, pieprz
Wstawiam wodę z solą na makaron. Przygotowuję boczek - odkrawam skórę a boczek kroję w małą kostkę. Kładę spaghetti na wrzątek - będzie się gotować minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu. Oddzielam białka od żółtek, żółtka przekładam do miseczki dodaję parmezan, trochę soli i dużo pieprzu. Smażę boczek bez tłuszczu - wytopi się go wystarczająco dużo a jeśli nie to można dodać trochę oliwy. Na złocisty boczek wykładam makaron wraz z chochelką wody z gotowania, mieszam dokładanie, zostawiam na gazie przez ok. minutkę, gdy woda praktycznie cała odparuje wyłączam gaz. Wlewam żółtka z parmezanem na jeszcze ciepłą patelnie. Mieszam, wykładam na talerze i posypuję świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.