Zapiekane naleśniki z ricottą, gotowaną szynką, mozzarellą i parmezanem




 Zapiekane naleśniki z ricottą, gotowaną szynką, mozzarellą i parmezanem


Zwiedzając Salerno z wilczym głodem, natknęliśmy się na lokalny sklep, w którym Włoszka sprzedawała na wagę takie cuda. Nie dowiedziałam się niestety co to  było - nie znam włsokiego ale wydawało mi się, że są to zapieczone naleśniki z ricottą, mozzarellą, gotowaną szynką i parmezanem. Odtworzyłam ten smak w Gdańsku ale dodałam przesmażoną cebulę z czosnkiem.  Smak jest bliski oryginału ale to nie do końca to samo. Mimo wszystko jest pyszka ! 

 Składniki:

Farsz:

  • Opakowanie ricotty (250g)
  • Kulka mozzarelli
  • 10 dkg szynki gotowanej
  • Pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Naleśniki:
  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • Łyżka oleju
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki na naleśniki miksuję. Smażę cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. 
Cebulkę przesmażam, pod koniec dodaję przeciśnięty czosnek. Mieszam ricottę, ze startą mozzarellą, pokrojoną drobno szynką, cebulą z czosnkiem, solą, małą ilością gałki i dużą ilością pieprzu.
Farsz wykładam na naleśniki, zawijam i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 10 min. Na ostanie 2 minuty posypuję naleśniki startym parmezanem. Przekładam naleśniki na talerze i znowu posypuję parmezanem.