Zapiekane naleśniki z ricottą, gotowaną szynką, mozzarellą i parmezanem
Zapiekane naleśniki z ricottą, gotowaną szynką, mozzarellą i parmezanem
Zwiedzając Salerno z wilczym głodem, natknęliśmy się na lokalny sklep, w którym Włoszka sprzedawała na wagę takie cuda. Nie dowiedziałam się niestety co to było - nie znam włsokiego ale wydawało mi się, że są to zapieczone naleśniki z ricottą, mozzarellą, gotowaną szynką i parmezanem. Odtworzyłam ten smak w Gdańsku ale dodałam przesmażoną cebulę z czosnkiem. Smak jest bliski oryginału ale to nie do końca to samo. Mimo wszystko jest pyszka !
Farsz:
- Opakowanie ricotty (250g)
- Kulka mozzarelli
- 10 dkg szynki gotowanej
- Pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Naleśniki:
- Szklanka mąki
- Szklanka mleka
- Pół szklanki wody gazowanej
- Łyżka oleju
- Szczypta soli
Wszystkie składniki na naleśniki miksuję. Smażę cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
Cebulkę przesmażam, pod koniec dodaję przeciśnięty czosnek. Mieszam ricottę, ze startą mozzarellą, pokrojoną drobno szynką, cebulą z czosnkiem, solą, małą ilością gałki i dużą ilością pieprzu.
Farsz wykładam na naleśniki, zawijam i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 10 min. Na ostanie 2 minuty posypuję naleśniki startym parmezanem. Przekładam naleśniki na talerze i znowu posypuję parmezanem.