Tosty francuskie z serem, bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym
Tosty francuskie z serem, bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym
Składniki na 2 porcje:
- 4 kromki chleba
- 2 plastry sera maasdamer
- 4 plastry boczku wędzonego
- 4 jajka
- łyżka mleka
- syrop klonowy
- sól, pieprz
4 plastry boczku smażę bez tłuszczu z dwóch stron. Zdejmuję z patelni, przekładam obok.
2 jajka roztrzepuję, solę i pieprzę, dodaję łyżkę mleka.
2 jajka roztrzepuję, solę i pieprzę, dodaję łyżkę mleka.
Na kromkę chleba kładę plaster sera i plaster bekonu, przykrywam drugą kromką. Obtaczam w roztrzepanych jajkach i smażę na maśle na złoty kolor. W międzyczasie na drugiej patelni rozbijam delikatnie jajka, ustawiam średni ogień, przykrywam pokrywką i smażę sadzone. Pilnuję, żeby białko się ścięło a żółtko zostało płynne.
Grzanki przekładam na talerz, kładę na nie sadzone i polewam syropem klonowym.