Tosty francuskie z serem, bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym



Tosty francuskie z serem, bekonem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym



Składniki na 2 porcje:
  • 4 kromki chleba
  • 2 plastry sera maasdamer
  • 4 plastry boczku wędzonego 
  • 4 jajka
  • łyżka mleka
  • syrop klonowy
  • sól, pieprz

4 plastry boczku smażę bez tłuszczu z dwóch stron. Zdejmuję z patelni, przekładam obok.
2 jajka roztrzepuję, solę i pieprzę, dodaję łyżkę mleka. 
Na kromkę chleba kładę plaster sera i plaster bekonu, przykrywam drugą kromką. Obtaczam w roztrzepanych jajkach i smażę na maśle na złoty kolor. W międzyczasie na drugiej patelni rozbijam delikatnie jajka, ustawiam średni ogień, przykrywam pokrywką i smażę sadzone. Pilnuję, żeby białko się ścięło a żółtko zostało płynne. 
Grzanki przekładam na talerz, kładę na nie sadzone i polewam syropem klonowym.