Szynka w kremowym sosie z camembertem, talarki i fasolka szparagowa.
Szynka w kremowym sosie z camembertem, talarki i fasolka szparagowa.
Składniki na dwie porcje:
- 4 plastry szynki wieprzowej
- Camembert - u mnie grzybowy
- 2 łyżki śmietany
- Garść posiekanej natki pietruszki
- Pół szklanki bulionu
- Cebulka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 5- 6 młodych ziemniaków
- olej/ oliwa
- suszony tymianek/rozmaryn/czosnek
- Fasolka szparagowa
- Łyżka masła
- Sól
Ziemniaki myję dokładnie i kroję w cienkie plastry, rozkładam na blaszce, skrapiam olejem z suszonych pomidorów, posypuję tymiankiem i czosnkiem. Mieszam. Wkładam do piekarnika -
180 stopni na ok. 20 min. W połowie pieczenia delikatnie przekładam ziemniaki na drugą stronę.
Zabieram się do przygotowania fasolki, odcinam końcówki, myję. Wodę z solą cukrem i masłem wstawiam na gaz.
Na patelni z masłem smażę na średnim ogniu cebulkę dymkę.Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym plastry szynki z każdej strony solę, pieprzę i podsypuję mąką. Przekładam szynkę na patelnie smażę krótko z każdej strony i podlewam bulionem.
Ja mrożę sobie porcje bulionu i mam właśnie do takich sosów. Są też różnego typu bulionetki w buteleczkach, które nie są nafaszerowane chemią jak kostki rosołowe i można się nimi ratować jeśli nie mamy rosołku.
Ja mrożę sobie porcje bulionu i mam właśnie do takich sosów. Są też różnego typu bulionetki w buteleczkach, które nie są nafaszerowane chemią jak kostki rosołowe i można się nimi ratować jeśli nie mamy rosołku.
Na patelnie z mięsem dokładam kawałki camemberta i czekam aż się rozpuści w bulionie. Przykrywam przykrywką na około 5 min. Następne 5 minut sos gotuję się na najmniejszym ogniu już bez przykrycia.
Wkładam fasolkę na wrzątek. Gotuję około 10 minut.
W tym czasie wracam do sosu, dodaję 2 łyżki śmietany, natkę i pieprz. Zagotowuję i zdejmuję z ognia.
Talarki wyjmuję z piekarnika, fasolkę odcedzam układam na talerzu razem z mięsem w sosie.