Szynka w kremowym sosie z camembertem, talarki i fasolka szparagowa.


Szynka w kremowym sosie z camembertem, talarki i fasolka szparagowa.

Składniki na dwie porcje:


  • 4 plastry szynki wieprzowej
  • Camembert - u mnie grzybowy
  • 2 łyżki śmietany 
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Pół szklanki bulionu
  • Cebulka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

  • 5- 6 młodych ziemniaków
  • olej/ oliwa
  • suszony tymianek/rozmaryn/czosnek

  • Fasolka szparagowa
  • Łyżka masła
  • Sól


Ziemniaki myję dokładnie i kroję w cienkie plastry, rozkładam na blaszce, skrapiam olejem z suszonych pomidorów, posypuję tymiankiem i czosnkiem. Mieszam. Wkładam do piekarnika - 
180 stopni na ok. 20 min. W połowie pieczenia delikatnie przekładam ziemniaki na drugą stronę. 

Zabieram się do przygotowania fasolki, odcinam końcówki, myję. Wodę z solą cukrem i masłem wstawiam na gaz. 

Na patelni z masłem smażę na średnim ogniu cebulkę dymkę.Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym plastry szynki z każdej strony solę, pieprzę i podsypuję mąką. Przekładam szynkę na patelnie smażę krótko z każdej strony i podlewam bulionem.
Ja mrożę sobie porcje bulionu i mam właśnie do takich sosów. Są też różnego typu bulionetki w buteleczkach, które nie są nafaszerowane chemią jak kostki rosołowe i można się nimi ratować jeśli nie mamy rosołku.
Na patelnie z mięsem dokładam kawałki camemberta i czekam aż się rozpuści w bulionie. Przykrywam przykrywką na około 5 min. Następne 5 minut sos gotuję się na najmniejszym ogniu już bez przykrycia. 

Wkładam fasolkę na wrzątek. Gotuję około 10 minut. 

W tym czasie wracam do sosu, dodaję 2 łyżki śmietany, natkę i pieprz. Zagotowuję i zdejmuję z ognia. 

Talarki wyjmuję z piekarnika, fasolkę odcedzam układam na talerzu razem z mięsem w sosie.