Pierogi z bobem, fetą i boczkiem


Pierogi z bobem, fetą i boczkiem

Nie jestem w teamie bób. Nie lubię, nie dłubię, nie jadam. Ale jak przyjeżdża rodzinka to mogę się trochę popisać przed fanami bobu i i poeksperymentować z gotowaniem.

Składniki:

  • Pół kilo bobu
  • Opakowanie sera typu feta 
  • Wędzony boczek w plastrach lub kawałku
  • sól, pieprz, cukier, masło
  • Orzechy ziemne do dekoracji.
Ciasto na pierogi :


Bób gotuję ok 15 min w 2 litrach wody z połową łyżką cukru, masła i łyżką soli. Odcedzam studzę zimną wodą i obieram. Rozdrabniam bób widelcem. Boczek w plastrach smażę z każdej strony i kroje na małe kawałki. Łącze go z bobem i serem feta. Farszem napełniam rozwałkowane ciasto i lepie pierogi. Gotuję ok. 3-4 minut. Podsmażam na patelni ozdabiam bobem i orzeszkami ziemnymi.