Gnocchi pomodoro - włoskie kopytka w pomidorach


Gnocchi Pomodoro - włoskie kopytka w pomidorach

Będąc we Włoszech jedną z największych dla mnie atrakcji było gotowanie z lokalnych składników. Robiłam dania, które nie zajmowały mi więcej niż 20 min.
Idąc tym tropem zrobiłam gnocchi pomodoro, które wywodzi się z wybrzeża Amalfi. Kopytka były pyszne, nie głęboko mrożone - podobne można też kupić u nas w większych marketach. Kilka słodkich i soczystych pomidorków i świeżych listków bazylii, za to sporo parmezanu kupionego w Neapolu za śmiesznie niskie pieniądze, no i oczywiście kremowe, gęste mascarpone. Pyszny szybki i syty obiad.
Składniki:

2 porcje
  • Gnocchi - ok. 400/500 g
  • Mascarpone - pół opakowania
  • Pomidorki koktajlowe - gałązka ok. 10-12 sztuk
  • Pół czerwonej cebuli 
  • Ząbek czosnku
  • Kilka listków bazylii
  • Parmezan 


Pomidorki przekrawam na pół, pół cebuli drobno kroje, czosnek obieram i przeciskam. Bazylię siekam, parmezan ścieram. Wodę zagotowuję. Na osolony wrzątek wrzucam kopytka i gotuję ok 1-2 min. krócej niż czas na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę dodaję cebulę z pomidorami, smażę aż pomidory się zarumienią i puszczą soki, dodaję czosnek. Odcedzam gnocchi i wykładam na patelnie z wodą w której się gotowały ok. pół szklanki. Mieszam wszystko, czekam aż woda w połowie odparuję i dodaję mascarpone. Solę, pieprzę i dodaje posiekaną bazylię. Wykładam na talarze sypię mascarpone.