Ślimaki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą.



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 małe piersi kurczaka
  • 4-5 kostek/porcji mrożonego szpinaku 
  • kulka mozzarelli 
  • kilka suszonych pomidorów wraz z olejem
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Pokrojonego w kostkę kurczaka oprószam solą i pieprzem. Podsmażam krótko na średnim ogniu (dojdzie jeszcze w piekarniku więc ok.2 - 3 min) z każdej strony na patelni. Zdejmuję z patelni.
Wlewam kapkę oleju z suszonych pomidorów, przeciskam na nią czosnek, dodaje mrożony szpinak. Smażę, dodaję łyżkę/dwie śmietany, sól pieprz. Rozkładam ciasto francuskie i smaruję przestudzonym szpinakiem. Rwę mozzarellę, układam kurczaka i pokrojone w paski suszone pomidory. Zawijam ciasto w rulon i kroję na ok. 5 cm porcje. Rozkładam ślimaki na papierze do pieczenia, smaruje rozbełconym jajkiem i wstawiam do piekarnika na ok 20 min.