Shakshuka - jajka sadzone w pomidorach z papryką.


Shakshuka - jajka sadzone w pomidorach z papryką.

Barwy które kolorowy niesie wiatr. Kolorowy wiatr w Gdańsku niesie barwy i rozgarnia wszystkie chmury. Aż słów podziwu brak.

  • 2 jajka
  • 3 pomidory 
  • Pół papryki pomarańczowej
  • Zielona peperoni 
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Zioła- Cząber/bazylia/oregano 
  • Ząbek czosnku
  • Pół cebuli
  • Pestki dyni
  • Sól, pieprz

Pomidory wkładam do garnka, zalewam wrzątkiem z czajnika. 
Po chwili zdejmuję z nich skórkę i kroje na małe kawałki.  
Na patelni rozgrzewam oliwę, dorzucam pół drobno pokrojonej cebuli i przeciśnięty czosnek.
Dodaję pomidory. Paprykę kroję na małe kawałki, dodaję do pomidorów.
Dodaje zioła, sól i pieprz. Smażę ok. 15 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie dodaję małe pomidorki przecięte na pół, robię miejsce na środku i wbijam jajka.
Przykrywam pokrywką i na małym ogniu pilnuję żeby żółtko nie ścięło się zbyt mocno (jajko jaku nie równe nie wiem więc jaki dokładnie czas ale powiedzmy, że około 3 min - ja pilnuję aż białko się dokładnie zetnie i wtedy zdejmuję z ognia)
Posypuję pestkami dyni. Jem prosto patelni z grzankami.