Pieczona Papryka Faszerowana Wołowiną Kuskusem i Orzechami nerkowca


Pieczona Papryka Faszerowana Wołowiną Kuskusem i Orzechami nerkowca koniecznie na sałacie ze świeżego szpinaku ogórka i fety z sosem musztardowo-miodowym.

Faszerowane papryki:
  • 4 papryki
  • Opakowanie wołowego mięsa mielonego
  • Garść pieczarek (można pominąć)
  • Garść nerkowców
  • Kuskus - pół szklanki
  • 2 jajka
  • Natka pietruszki
  • Papryka słodka, wędzona, oregano, sól, pieprz
  • Dwa ząbki czosnku
  • Pół mozzarelli
Sałatka ze świeżego szpinaku, ogórka i fety z sosem musztardowym 


  • Garść świeżego szpinaku
  • Ogórek gruntowy
  • Pokruszony ser typu feta/sałatkowy
  • sos musztadowo- miodowy - Link do sosu poniżej:

sos musztardowo-miodowy



Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam. Dodaje garść pokrojonych w plastry pieczarek. Przeciskam dwa ząbki czosnku, przyprawiam pieprzem. Gdy woda od pieczarek wyparuję dodaję mięso mielone. Przyprawiam solą, słodką papryką, wędzoną papryką i oregano. Smażę chwilę.
Kuskus zalewam wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Solę i czekam aż napęcznieje i zbierze całą wodę. 
Dodaję kuskus do mięsa i pieczarek. Dodaję posiekane nerkowce i posiekaną garść pietruszki. 
Łączę wszystko na patelni i gdy ostygnie wbijam dwa jajka, ponownie wszystko mieszam. 
Obcinam kapelusze papryk, oczyszczam i napełniam po brzegi farszem. 
Nadziane papryki wstawiam do naczynia żaroodpornego i podlewam wodą - pół szklanki. 
Wstawiam do piekarnika na 30 min. Po 30 minutach kładę plaster mozzarelli i zapiekam 5 min.
Podaję na sałatce.

Sałatka
Szpinak układam na talerzu, kroje ogórka w plastry, dodaję fetę, płatki papryki i polewam sosem.
sos musztadowo-miodowy