Pieczona Papryka Faszerowana Wołowiną Kuskusem i Orzechami nerkowca
Pieczona Papryka Faszerowana Wołowiną Kuskusem i Orzechami nerkowca koniecznie na sałacie ze świeżego szpinaku ogórka i fety z sosem musztardowo-miodowym.
Faszerowane papryki:
- 4 papryki
- Opakowanie wołowego mięsa mielonego
- Garść pieczarek (można pominąć)
- Garść nerkowców
- Kuskus - pół szklanki
- 2 jajka
- Natka pietruszki
- Papryka słodka, wędzona, oregano, sól, pieprz
- Dwa ząbki czosnku
- Pół mozzarelli
Sałatka ze świeżego szpinaku, ogórka i fety z sosem musztardowym
- Garść świeżego szpinaku
- Ogórek gruntowy
- Pokruszony ser typu feta/sałatkowy
- sos musztadowo- miodowy - Link do sosu poniżej:
sos musztardowo-miodowy
Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam. Dodaje garść pokrojonych w plastry pieczarek. Przeciskam dwa ząbki czosnku, przyprawiam pieprzem. Gdy woda od pieczarek wyparuję dodaję mięso mielone. Przyprawiam solą, słodką papryką, wędzoną papryką i oregano. Smażę chwilę.
Kuskus zalewam wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Solę i czekam aż napęcznieje i zbierze całą wodę.
Dodaję kuskus do mięsa i pieczarek. Dodaję posiekane nerkowce i posiekaną garść pietruszki.
Łączę wszystko na patelni i gdy ostygnie wbijam dwa jajka, ponownie wszystko mieszam.
Obcinam kapelusze papryk, oczyszczam i napełniam po brzegi farszem.
Nadziane papryki wstawiam do naczynia żaroodpornego i podlewam wodą - pół szklanki.
Wstawiam do piekarnika na 30 min. Po 30 minutach kładę plaster mozzarelli i zapiekam 5 min.
Podaję na sałatce.
Sałatka
Szpinak układam na talerzu, kroje ogórka w plastry, dodaję fetę, płatki papryki i polewam sosem.
sos musztadowo-miodowy