Domowe Tagliatelle z Truskawkami
Makaron:
- szklanka mąki
- 2 jajka
- sól
Sos:
- pół kilo truskawek
- pół śmietany
- cukier/miód
- płatki migdałów/kokosa
Do miski przesiewam szklankę (dużą - u mnie słynna IKEA) mąki, wbijam 2 jajka i dodaję szczyptę soli. Wszystko łączę widelcem, następnie ugniatam rękoma i tworze kulkę.
Kulkę dzielę na dwie części. Rozwałkowuję dosyć cienko na kształt jajka.
Zawijam powstałe jajko w rulon i kroję ok. 1,5 cm ślimaczki.
Robię konstrukcję na której makaron sobie odpocznie i wyschnie.
Ja nie miałam sznurka więc wykorzystałam górę od bikini. Przywiązałam ją do nóg stołu. Potem widziałam w internecie, że niektórzy suszą go po porostu na wieszaku na ubrania.
Dałam mu godzinkę po czym wrzuciłam na osolony wrzątek na około 5 minut.
Odcedzając makaron cieszyłam się jakbym dokonała cudu.
Polałam wstążki zblendowanymi truskawkami z cukrem i porcją śmietany.
Ozdobiłam płatkami migdałów i kawałkami truskawek.