Wiosenna Micha


Z ręką na sercu to najlepsza micha jaką jadłam. Krótko i na temat:

Na jedną porcję potrzebujemy:


  • 5 mini młodych ziemniaczków
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka rzodkiewek 
  • ser typu feta
  • szczypior
  • ziarna słonecznika 
  • kiełki rzodkiewek
  • jajko
  • oliwa
  • czosnek 
  • cytryna
  • sól

Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości około 20 -25 minut. 
Ziarna słonecznika podprażam na suchej rozgrzanej już patelni. Zdejmuję.
Oliwę blenduję z wyciśniętym czosnkiem.
Przyszykowuję dwa garnuszki z wodą. Wstawiam na gaz. Do jednego garnuszka dodaje soli i łyżkę masła. Drugi garnuszek z wodą zostawiam w spokoju.  
Na ostanie 4 minuty przed wyjęciem ziemniaków do garnuszka z osolonym wrzątkiem i masłem wstawiam pokrojone na pół szparagi i różyczki brokułów. Do drugiego wkładam delikatnie jajko. 
Ziemniaki wyławiam, kroje na pół i układam na talerz.
Ugotowane szparagi i brokuły przekładam do lodowatej wody - hartuję je, żeby były jędrne.
Odcedzam i układam na ziemniakach, dodaję pokrojone rzodkiewki, szczypior, kruszę fetę, posypuję słonecznikiem. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą czosnkową. Na środku układam obrane i przekrojone na pół jajko.