Wiosenna Micha
Na jedną porcję potrzebujemy:
- 5 mini młodych ziemniaczków
- kilka zielonych szparagów
- kilka rzodkiewek
- ser typu feta
- szczypior
- ziarna słonecznika
- kiełki rzodkiewek
- jajko
- oliwa
- czosnek
- cytryna
- sól
Ziemniaki myję dokładnie i gotuję w całości około 20 -25 minut.
Ziarna słonecznika podprażam na suchej rozgrzanej już patelni. Zdejmuję.
Oliwę blenduję z wyciśniętym czosnkiem.
Przyszykowuję dwa garnuszki z wodą. Wstawiam na gaz. Do jednego garnuszka dodaje soli i łyżkę masła. Drugi garnuszek z wodą zostawiam w spokoju.
Na ostanie 4 minuty przed wyjęciem ziemniaków do garnuszka z osolonym wrzątkiem i masłem wstawiam pokrojone na pół szparagi i różyczki brokułów. Do drugiego wkładam delikatnie jajko.
Ziemniaki wyławiam, kroje na pół i układam na talerz.
Ugotowane szparagi i brokuły przekładam do lodowatej wody - hartuję je, żeby były jędrne.
Odcedzam i układam na ziemniakach, dodaję pokrojone rzodkiewki, szczypior, kruszę fetę, posypuję słonecznikiem. Skrapiam sokiem z cytryny i oliwą czosnkową. Na środku układam obrane i przekrojone na pół jajko.