Omlet ze szparagami i parmezanem


Omlet który zawszę robię gdy nie chce mi się iść rano do sklepu po pieczywo.
Świetny, szybki, bez węgli i można go jeść na tysiąc sposobów. W maju jem go oczywiście ze szparagami.


Na jednego omleta potrzebujemy:
  • 2 jajka
  • łyżkę mleka lub wody
  • sól pieprz
  • kilka kropel oliwy/ trochę masła
  • 3-4 szparagi
  • łyżka parmezanu
  • pomidor
  • kiełki/szczypiorek


Szparagi w całości krótko gotuję w osolonym wrzątku - około 2 minut. Po czasie przekładam do zimnej wody.
Jajka rozbijam i mieszam z solą i pieprzem, dodaję łyżkę mleka. Na patelni rozgrzewam oliwę/masło. Wlewam jajka i zostawiam na małym ogniu, żeby się powoli ścięły.
Szparagi przecinam wzdłuż i układam na masie jajecznej. Sypię parmezanem.
Gdy omlet się już ściął z brzegów, zawijam go z dwóch stron - przykrywam bokami szparagi.
Trzymam na ogniu ostatnią minutkę, zdejmuję, kładę na niego plastry pomidora i kiełki.