Kieszonki z tortilli z kurczakiem, guacamole i sadzonym


Today's lesson: Peel the avocado 


Dla dwóch osób potrzebujemy:

2 tortille
dojrzałe awokado
puszkę pomidorów
1 pierś kurczaka
pół mozzarelli
2 małe czerwone cebule
ząbek czosnku
sok z cytryny
2 jajka
oliwę
zioła - oregano, tymianek, rozmaryn
sól, pieprz



Awokado przekrawam na pół, cały miąższ wyjmuję łyżką. Ważne, żeby awokado odstało kilka dni w domu i dojrzało ewentualnie może być to awokado Hass. Awokado rozdrabniam widelcem.
Dodaję jedną małą, drobno pokrojoną cebulę. Skrapiam sokiem z cytryny, żeby guacamole nie ściemniało. Dodaję szczyptę soli i pieprzu.


Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Podsmażam chwilę i dodaję pomidory w puszce. Dodaję sól, całość gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dosypuję zioła.
W międzyczasie podsmażam opruszone w soli i pieprzu kawałki piersi kurczaka, również na małym ogniu około 6 minut, tak, żeby mięso było soczyste i niewysuszone. 




Tortillę smaruję sosem pomidorowym, układam kurczaka i mozzarellę. Zawijam w kieszonkę i wkładam na chwilę do grilla elektrycznego. Można tez położyć kieszonki na suchej patelni na bardzo małym ogniu, złożeniem do dołu. W tym czasie smażę jajko. Zawsze rozbijam jako na rozgrzaną patelnie z małą ilością oliwy, po krótkiej chwili przykrywam pokrywką i kontroluję, żeby się za mocno nie ścięło. Kieszonkę z tortilli smaruję guacamole, na wierzch kładę jajo sadzone.